maandag, 20. oktober 2008 - 18:47

Sluisdeuren in Roermond officieel in gebruik

Roermond

Roermond heeft op twee plaatsen nieuwe permanente waterkeringen in de Roer gekregen. Waterschap Roer en Overmaas neemt ze woensdag 22 oktober officieel in gebruik.

Dat gebeurt samen met Rijkswaterstaat Maaswerken en omwonenden. De sluisdeuren zijn door het waterschap geplaatst aan de Lindanussingel en de Looskade. De massief houten deuren wegen 13 ton. De sluisdeuren moeten zorgen dat de binnenstad van Roermond niet onder water loopt bij hoogwater.

Voorheen werden er bij dreiging van hoogwater bij nacht en ontij met een kraan schotten in de sluizen geplaatst. Daar kwam veel materieel en menskracht, maar ook risico’s bij om de hoek kijken. Ook duurde het dan uren voordat de schotten geplaatst waren. De nieuwe sluisdeuren kunnen met een druk op de knop worden gesloten. Dat is sneller en veiliger. De betonnen muren zijn afgewerkt met natuurstenen. De stenen wegen per stuk 160 kilo.

Rijkswaterstaat Maaswerken en Waterschap Roer en Overmaas hadden in 2006 een overeenkomst afgesloten over de plaatsing van de sluisdeuren. Het waterschap zou de keringen laten maken en beheren en Maaswerken zou de kosten betalen.
Provincie:
Tag(s):