dinsdag, 1. juli 2008 - 16:37

Taxichauffeurs bij overtredingen niet langer op busbaan

Utrecht

Taxichauffeurs en andere vergunninghouders, die zich bij herhaling schuldig maken aan (verkeers)overtredingen, verliezen hun vergunning om met hun auto gebruik te maken van de vrije busbanen en het voetgangersgebied in de stad. De busbanen zijn exclusief voor de bussen, en het voetgangersgebied is er voor wandelaars, maar op deze regel bestaan enkele uitzonderingen.

Zo mogen voertuigen van bedrijven, die in opdracht van de gemeente herstelwerkzaamheden uitvoeren aan de weg op busbanen, busstroken en in voetgangersgebied rijden. Ook aan taxi's is dit toegestaan. Bij (verkeers)overtredingen legt de politie in eerste instantie een boete op aan de bestuurder.

Bij herhaling neemt de politie ook het bewijs van ontheffing in. In die gevallen zal de gemeente voortaan de ontheffing ook formeel intrekken, zodat het voertuig niet langer gebruik mag maken van de busbanen en voetgangersgebied. Op deze wijze wordt het corrigerend effect van de verkeershandhaving versterkt. Een taxi zonder ontheffing is in Utrecht slechts beperkt inzetbaar.
Provincie:
Tag(s):