dinsdag, 23. december 2008 - 23:14

Totaalplan voor financiele nood Historisch Museum De Bevelanden

Goes

Het totaalplan om de kwaliteit van met name het financieel noodlijdende Historisch Museum De Bevelanden in Goes op te krikken, is medio mei 2009 gereed.Zo kunnen gemeenteraden eventueel meeruitgaven voor het museum nog in hun begroting 2010 meenemen.

Met die toezegging haalt museumvoorzitter Joost Adriaanse, tevens wethouder van Goes, de kou uit de politieke lucht. Raadsfracties in de gemeenteraden Borsele en Goes vonden dat de verbeteringsplannen al veel te lang op zich laten wachten. Ze begonnen publiekelijk te morren en dreigden (via een motie) in te grijpen.

Goes, Borsele, Kapelle en Noord-Beveland financieren en het museum in Goes en het Fruitteeltmuseum in Kapelle. Jaarlijks trekken ze daar zo'n zes ton voor uit. Het Historisch Museum De Bevelanden kampt de laatste jaren steeds met tekorten, die achteraf door de vier gemeenteraden moeten worden gedicht. Om die trend te doorbreken, is aangedrongen op een soort ondernemingsplan om de kwaliteit van het museum te verbeteren. Bovendien moet worden begroot op grond van reële prognoses over bezoekersaantallen, inkomsten en onderhoudskosten.

Het museumbestuur kreeg de laatste weken flink de wind van voren, omdat pas in april aan het ondernemingsplan zou kunnen worden begonnen. Financiële gevolgen zouden dan niet kunnen worden vertaald in de begrotingen van de vier gemeenten, met weer vertraging als gevolg.

De Goese fracties van CDA, PvdA en VVD dienden vorige week zelfs een motie in, waarin keihard stond dat het plan 1 maart op tafel dient te liggen. Een datum die volgens museumvoorzitter Adriaanse 'absoluut onhaalbaar' is. Die datum ging eruit nadat hij had toegezegd dat het onderzoek medio mei gereed kan zijn.

Dat is gelukt, met hangen er wurgen. Het museumbestuur wilde per se de opdracht aan een medewerker van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) geven, omdat die eerder al een verkennend onderzoek naar het Goese museum heeft gedaan en dus alle details kent. Bovendien heeft het bestuur een hoge pet van hem op.

Punt is echter dat de SCEZ-medewerker nog een klus moet afmaken voor het Brandweermuseum in Rotterdam. Hij verwacht die echter iets sneller te kunnen klaren. "Maar dan is de rek wel uit het elastiek", zegt Adriaanse.
Provincie:
Tag(s):