zondag, 31. augustus 2008 - 20:02

Treffers Amoah bezorgen degelijk NAC overwinning

(Elfvoetbal) NAC Breda is het nieuwe seizoen goed begonnen met een 2-1 overwinning op bezoek bij AZ. Grote man was Matthew Amoah die beide Bredase treffers voor zijn rekening nam. Met de overwinning gaan de twee ploegen verder op de vorig jaar ingeslagen weg. NAC blijft goed en vooral degelijk spelen, terwijl AZ maar niet weet te overtuigen. De ploeg van Louis van Gaal voetbalde zeker niet onaardig, maar verdedigde slordig.

"Een pittige wedstrijd", vond de winnende trainer Robert Maaskant. Hij doelde daarmee niet op het spel, het was een gezapig duel, maar vooral op de tegenstander. "AZ wilde revanche op een matig seizoen, maar wij hadden goed controle over de wedstrijd en hebben weinig weggegeven." Maaskant wilde ook wel toegeven dat de 2-1 de verhoudingen op het veld niet helemaal goed weergaven. "Ik was met een punt ook wel tevreden geweest."

NAC begon de wedstrijd met het idee om toch vooral geen doelpunt weg te geven. AZ had daar geen antwoord op en alleen Jeremain Lens glipte langs de verdediging van de bezoekers. Een lange bal belandde voor de voeten van de rappe aanvaller, maar zijn schot van dichtbij werd goed gered door doelman Jelle ten Rouwelaar.

Achterin liet AZ wat gaatjes vallen en daar profiteerde Matthew Amoah van. Na een voorzet van Joonas Kolkka had Amoah opvallend veel vrijheid en kon de Ghanees makkelijk binnentikken.

"Er ging veel mis in het centrum", zei Louis van Gaal over het doelpunt. "Als er één man in de zestien staat, dan moet je die wel oppakken en niet naar de bal blijven kijken," was de trainer van AZ kritisch.

De voorsprong was voor NAC het teken om de muur voor het eigen doel nog wat steviger dicht te metselen. De bezoekers tikten rustig rond op eigen helft en speelden bij het minste of geringste gevaar terug op doelman Ten Rouwelaar. Uit een van de spaarzame momenten dat AZ de bal wist te veroveren, scoorde het ook. David Mendes da Silva kwam goed op van achteruit en zette met een steekbal Mounir el Hamdaoui vrij voor doel. Die bleef rustig en schoof de bal in de verre hoek; 1-1.

Kort na rust kwam AZ opnieuw op achterstand. En opnieuw was het Amoah die scoorde. Martijn Reuser liet David Mendes da Silva (geblesseerd) achter zich en kon voortrekken vanaf links. Zijn harde, lage voorzet ging net voorbij de handschoenen van Romero en kwam precies voor de voeten van de inglijdende Amoah.

Louis van Gaal greep in en wisselde Simon Poulsen voor Maarten Martens en later verdediger Moreno voor aanvaller Ari. Die impuls deed AZ goed en de thuisploeg begon beter te voetballen en pompte met grote regelmaat ballen in het strafschopgebied. De verdedigers van NAC kregen steeds meer moeite om de gaatjes dicht te lopen en uiteindelijk maakte Csaba Fehér een fout in het strafschopgebied. Hij trok Dembélé onderuit. Stijn Schaars mocht het van elf meter proberen, maar de middenvelder schoot het buitenkansje naast. Het bleek de laatste kans voor AZ om nog langszij te komen.
Categorie:
Tag(s):