woensdag, 23. april 2008 - 16:14

Vijftien jaar cel na schietpartij bij Utrechts café

Utrecht

Een 36-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar. De man schoot in november 2007 een andere man neer voor een café in Utrecht. Het slachtoffer raakte hierbij zwaar gewond en overleed een maand later. De rechtbank acht de veroordeelde man schuldig aan moord.

De raadsman stelde zich op het standpunt dat de verdachte niet kon worden veroordeeld voor moord, omdat de artsen in het ziekenhuis een maand na het schietincident besloten de beademing van het slachtoffer te staken. De rechtbank was het niet eens met de raadsman. Naar het oordeel van de rechtbank was vast komen te staan dat het slachtoffer op 4 december 2007 is overleden aan de gevolgen van de verwondingen die het slachtoffer op 4 november 2007 bij een schietincident heeft opgelopen.

Door de behandelend artsen is gerapporteerd dat de gezondheidssituatie van het slachtoffer zeer slecht was en herstel van het slachtoffer was uitgesloten en leven buiten de intensive care van het slachtoffer niet mogelijk zou zijn. In overleg met de familie van het slachtoffer is de beademingsondersteuning van het slachtoffer gestaakt, waarna het slachtoffer kort daarna is overleden .Naar het oordeel van de rechtbank dient de dood van het aan de handelwijze van verdachte te worden toegerekend.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor zijn daad. ,,Door het handelen van verdachte is groot verdriet toegebracht aan de familie van het slachtoffer. Voorts - nu het feit in het openbaar is gepleegd - zijn ernstige gevoelens van schrik en angst toegebracht aan de omstanders en worden de gevoelens van angst en van onveiligheid in de maatschappij ernstig aangewakkerd. De rechtsorde is door dit feit - een levensdelict - in hoge mate geschokt.''
Provincie:
Tag(s):