woensdag, 2. juli 2008 - 23:00

Voorlopige hechtenis verdachte gijzeling Almelo verlengd

Almelo

De man die o.a. verdacht wordt van de gijzeling van vijf mensen in het stadhuis van Almelo en poging moord c.q. doodslag op de wethouders Kuiper en Sjoers is vandaag voor de rechtbank verschenen. Zijn voorlopige hechtenis is met 90 dagen verlengd. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag bekendgemaakt.

Deze voorlopige hechtenis betreft niet de poging moord c.q. doodslag op de wethouders. Wel geldt de voorlopige hechtenis vanaf vandaag ook voor de bedreiging van wethouder Sjoers.

Het openbaar ministerie is het niet eens met de afwijzing van deze nadere vordering waar het de pogingen moord cq. doodslag betreft en overweegt hiertegen appel in te stellen.

Eerder vandaag zijn er berichten in de media verschenen met daarin een onjuiste weergave van de situatie op 16 juni 2008. In die berichten werd gesuggereerd dat er nimmer sprake is geweest van een serieuze gijzeling, dan wel van een voor de aanwezigen bedreigende situatie.

Kogel uit wapen
Zo werd gemeld dat terstond de kogels uit het wapen zouden zijn gehaald. Uit onderzoek is gebleken dat er sprake was van twee geladen vuurwapens. Slechts kort voor afloop van de gijzeling zijn beide wapens ontladen, om niet weer geladen te worden.

In het eerdere persbericht van maandag 30 juni is meegedeeld voor welke verdenking een nadere vordering gevangenhouding werd gedaan. Het OM is gebaat bij een open en transparante berichtgeving, die de belangen van een eerlijke rechtsgang en de privacy van de verdachte niet schaadt. In het kader daarvan is een zakelijke berichtgeving over de verdenking passend.

In verband met het lopende onderzoek worden er geen verdere mededelingen gedaan. Tevens gelden voor de verdachte nog beperkingen.
Provincie:
Tag(s):