woensdag, 8. april 2009 - 11:45

“Koop diervriendelijke eieren, hoe lager de code, hoe beter!�

Oud Sabbinge

Het winkelend publiek in Middelburg, Vlissingen, Goes en Terneuzen krijgt op zaterdag 11 april paaseitjes uitgedeeld door de Partij voor de Dieren.Ook krijgen ze een handig kaartje over de verschillende soorten eieren en wat dat betekent voor de leefomgeving van de kippen.

Met deze actie wil de Partij voor de Dieren bewerkstelligen dat zoveel mogelijk mensen diervriendelijke eieren gaan kopen voor Pasen.

Nederland heeft 42 miljoen legkippen en daarvan zitten er nog steeds 20 miljoen in legbatterijen. De dieren hebben minder dan 1 A4tje aan ruimte per kip. Op de eieren staat wel een code die betrekking heeft op de productiemethode van het ei, maar wat die code inhoudt weten de consumenten vaak niet.

Rob Ossewaarde van de Werkgroep Zeeland van de Partij voor de Dieren: Er zijn kooieieren, scharreleieren, graseieren, volière-eieren. De mensen zien door de bomen het bos niet meer. Wij willen hierover graag wat uitleg geven zodat de mensen weten wat ze kopen. Mensen denken bij het woord scharreleieren al gauw aan scharrelende kippen in de wei, maar dat is een illusie want ook scharrelkippen komen nooit buiten.�

Een ei kost tegenwoordig nog precies hetzelfde als 60 jaar geleden. Dat komt niet door de efficiënte productiemethoden, maar door uitbuiting van de kippen. Steeds meer kippen op zo weinig mogelijk ruimte is één van de maatregelen om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Ossewaarde: “Door deze actie willen we bewerkstelligen dat de mensen zich realiseren wat een leed er achter een ei schuilgaat. We hopen ook dat mensen veel meer diervriendelijke eieren gaan kopen, om te beginnen met Pasen. Wil je er zeker van zijn dat je een eerlijk ei koopt, koopt dan alleen eieren met code 0.

De vraag bepaalt het aanbod dus hoe meer mensen diervriendelijke eieren kopen, hoe groter het aanbod moet zijn. �

De werkgroepleden staan op zaterdag 11 april vanaf 13.30 uur met de chocolade eitjes in de Havenstraat in Terneuzen, Markt in Middelburg, Grote Markt in Goes en op de kruising Lange Zelke/Walstraat in Vlissingen .
Provincie:
Tag(s):