donderdag, 2. april 2009 - 10:07

‘Vaarwel Vaderland’

Arnhem

Een derde van de Nederlanders overweegt te emigreren, zo lazen we onlangs in de krant. Van 1 april t/m 1 november 2009 zet het Nederlands Openluchtmuseum dit verlangen in een historisch perspectief in museumpark.

Bezoekers ervaren hoe gewone Nederlanders hun geluk elders zochten. In Amerika of Canada bijvoorbeeld, maar ook aan de andere kant van eigen land; dat was in de negentiende eeuw ook een ‘andere wereld’.

In de Friese Boerderij uit Midlum staan de bewoners op het punt te emigreren. De koffers zijn gepakt, ze gaan naar Canada! Onder de vele Nederlanders die na de oorlog hun biezen pakten, waren erg veel Friezen. Soms werden halve dorpen bevangen door de emigratiekoorts. Bezoekers gaan terug naar de jaren 1950 en luisteren naar het meeslepende verhaal van de voorlichtingsambtenaar. Hij schetst een aantrekkelijk beeld van een nieuw leven in een land van onbegrensde mogelijkheden. Wie blijft er dan nog thuis.

In het museumpark staan vijf levensgrote verhuiskratten. In deze minifilm­theatertjes vertellen Nederlandse emigranten hun levensverhaal. Zo verhuisde de 94 jarige Hillie Takens in 1928 met haar ouders van het Oost-Groninger Bellingwolde naar het ‘Drents dorp' in Eindhoven waar haar vader werk vond bij Philips. Ook zijn er portretten van ondernemende ‘pensionado’s’ in het Spaanse Benidorm, een vrouw die na de 2e wereldoorlog haar kersverse Canadese echtgenoot volgt naar zijn vaderland en een nazate van de gedreven afgescheiden predikant A.C. van Raalte die in de negentiende eeuw met zijn volgelingen naar Amerika emigreerde.

Tenslotte zien we de recente geschiedenis van een bollenkweker die twee jaar geleden het roer om­gooide en in Hongarije een nieuwe start maakte.

In het museumpark kiest de bezoeker van een ‘verhalenbuffet’ over landverhuizers van vroeger en nu. In een aantal historische gebouwen verbindt het museum de geschiedenis van emigranten met die van het pand en z’n bewoners. De verhalen gaan over herkenbare emoties: verlangen, hoop en optimisme, maar ook over heimwee en desillusie. Klampten ze zich vast aan hun vertrouwde taal en cultuur, of dompelde ze zich onder in het nieuwe vaderland? En waarom gingen ze eigenlijk emigreren? Ontvluchtten ze de armoede, of konden ze de verleiding van een beter leven in dat nieuwe land niet weerstaan? Aan het eind van de reis vormt ieder z’n beeld, op smaak gebracht met eigen ervaringen.

Op zondag 26 april stapt elke bezoeker even in de schoenen van de emigrant. Op de Dag Holland Dag genieten ze nog één keer van Nederland in al zijn geuren en kleuren. Denk aan hagelslag, drop, stroopwafels, oliebollen, molens, klompendansen, boerderijen, draaiorgels, smartlappen en nog veel meer. Nog één keer genieten van al die gezellige ‘goedfoute’ Nederlandse fenomenen. Ook wie thuisblijft is van harte welkom om deze onvergetelijke Dag Holland Dag in volle glorie mee te maken.

De realisatie van het thema Vaarwel Vaderland is mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. ‘Vaarwel Vaderland’ maakt onderdeel uit van een vier jaar durende focus op het actuele thema ‘Migratie’. Al eeuwen lang verlaten mensen huis en haard om in vreemde streken een nieuw, beter, bestaan op te bouwen. Ons land is daarbij beslist niet alleen het land van aankomst!

Het Openluchtmuseum is dagelijks geopend van 1 april t/m 1 november 2009 van 10.00 tot 17.00 uur. Van 5 december t/m 17 januari (2010) komen de winters van vroeger tot leven.
Provincie:
Tag(s):