woensdag, 10. juni 2009 - 21:43

Anne Frank in Westerbork

Westerbork

Op 12 juni 2009 zou Anne Frank 80 jaar zijn geworden. Reden voor het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om aandacht te besteden aan Anne en haar familie.

Van de 107.000 mensen die via kamp Westerbork werden gedeporteerd, hebben slechts enkelen Anne Frank persoonlijk gekend. De kans dat iemand van deze groep haar in kamp Westerbork heeft ontmoet, is klein. Immers toen Anne Frank in augustus 1944 naar Westerbork werd gebracht, waren al meer dan 100.000 gevangenen met de trein doorgestuurd naar het Oosten. Toch zijn er nog overlevenden die kunnen getuigen van wat Anne en haar familie in de zomer van 1944 in Westerbork hebben meegemaakt.

Op 12 juni 2009 vertellen kampoverlevenden op de plekken waar Anne Frank drie weken is geweest over haar gevangenschap in Westerbork en haar deportatie.

Barak 57, de batterijensloperij waar Anne en haar zus Margot enkele weken hebben moeten werken, zal op de oorspronkelijke plek op het kampterrein weer zichtbaar zijn. Deze barak werd in 1957 verkocht en doet sindsdien dienst als landbouwschuur. Met door Sake Elzinga gemaakte foto’s van de huidige situatie wordt deze grotendeels authentieke barak ‘teruggeplaatst’.

Dit is het decor voor voorlezing van delen uit Anne’s dagboek. Op hetzelfde moment zal dit ook gebeuren in Bergen-Belsen, Anne’s sterfplaats. Dit wordt gedaan door leerlingen van het
Dr. Nassau College uit Beilen en kampoverlevenden en, in Bergen-Belsen, Bekende Duitsers.

In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is in samenwerking met de Anne Frank Stichting van 12 juni tot 30 september 2009 de tentoonstelling Anne Frank, een geschiedenis voor vandaag te zien.
Provincie:
Tag(s):