vrijdag, 27. februari 2009 - 14:01

Bevat zwarte doos het verlossende antwoord?

Schiphol

De langverwachte informatie uit de zwarte doos van het Turkse toestel, dat afgelopen woensdag vlak voor de landingsbaan op Schiphol crashte, wordt waarschijnlijk een week na het ongeval, woensdag 4 maart vrijgegeven. Dit heeft een woordvoerster van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vrijdag laten weten.

De zusterorganisatie in Frankrijk is nog druk bezig om de informatie uit de zwarte doos te analyseren. "De reden daarvoor is dat er diverse types zwarte dozen zijn. Een groot aantal kunnen wij met onze apparatuur zelf hier in Nederland uitlezen maar de zwarte doos die in het Turkse toestel zat niet en die wordt daarom dus in Frankrijk uitgelezen", aldus de woordvoerster van de OVV.

‘Inmiddels heeft de OVV het team van onderzoekers op de rampplek uitgebreid van 6 naar 16 man’, aldus de woordvoerster vrijdag.

Scenario’s
Met de gegevens uit de zwarte doos en de informatie die op de rampplek wordt verzameld worden diverse scenario’s door de OVV onderzocht. Het uitvallen van beide motoren, onvoldoende brandstof, een aanvaring met vogels, de weersomstandigheden, vermoeidheid van de piloten en verkeerde navigatie zijn een aantal omstandigheden die tegen het licht worden gehouden.

Informatie zwarte doos
De zwarte doos, ook wel de Flight data recorder (FDR) is een recorder die specifieke gegevens over de prestaties van het vliegtuig bijhoudt. genoemd, is een elektronische box ter grootte van een schoenendoos die zich meestal in de staart van het vliegtuig bevindt. In de zwarte doos worden alle gegevens van de instrumenten van het laatste deel van de vlucht opgeslagen. Ze nemen de belangrijke vluchtgegevens op, waaronder de stand van besturingsorganen en informatie over de motoren.

Cockpit Voice Recorder
Naast de zwarte doos bevat een vliegtuig ook een Cockpit Voice Recorder (CVR) waarmee de gesprekken en geluiden in de cockpit worden opgenomen. Ook neemt de CVR het geluid van bijvoorbeeld de motoren op.

Kijk voor meer foto's op Blikop112.nl
Kijk voor helikopterbeelden boven de crash op 'VIDEO'
Provincie:
Tag(s):