maandag, 26. januari 2009 - 19:48

Bewoners Hoogeveen nog niet naar huis

Hoogeveen

Inwoners van het appartementenblok aan Het Haagje in Hoogeveen kunnen maandag nog niet terug naar hun woning. Op het dak ligt nog asbest. Zoals eerder gemeld, is er geen gevaar voor de volksgezondheid.

Na brand in het pand van voormalig garagebedrijf Scholing is het nabijgelegen appartementencomplex ontruimd. Het duurt tenminste tot morgen voordat de inwoners terug naar huis kunnen. Vorst bemoeilijkt de verwijdering van asbest, waardoor het dak niet goed kan worden schoongemaakt. Bevroren deeltjes asbest vallen op de galerijen en balustrades. Ook bestaat het risico dat wind het asbest verspreidt.

Loco-burgemeester Wietze van der Zwaag betreurt het dat mensen opnieuw de nacht elders moeten doorbrengen. ‘Ik begrijp dat mensen naar huis willen. Maar veiligheid blijft voorop staan. Zolang er geen garantie is, kunnen de mensen helaas niet terug.’ De bewoners kunnen vanavond wel hun woning in, onder begeleiding, om de noodzakelijke spullen te pakken.

In de loop van morgen wordt naar verwachting duidelijk hoe lang de schoonmaak gaat duren. Als het morgen nog vriest, zet het schoonmaakbedrijf (Bork bv) een andere techniek in. De gemeente houdt de direct betrokkenen rechtstreeks op de hoogte.

De brandweer heeft met asbestdeskundigen vier woningen geïnspecteerd. Aan de hand hiervan concludeert de brandweer dat alle woningen in het complex bewoonbaar zijn. Er zijn geen noemenswaardige roetresten of asbestdeeltjes gevonden.

De straten in de omgeving zijn inmiddels schoon. De Schoklandstraat en een rijbaan van Het Haagje zijn nog afgesloten in verband met de schoonmaak van het dak van het appartementencomplex.

Op een paar plekken in de omgeving zijn asbestresten gevonden. Het gaat om het terrein achter makelaarskantoor Hup & Fidom en de achtertuinen van de Dr. Van de Veldestraat 76 tot en met 84. De firma Bork maakt deze plekken schoon in overleg met de betrokkenen. Wie op deze adressen een groentetuin heeft, wordt aangeraden de groente niet te consumeren.

Dinsdag start de politie het technisch onderzoek naar de toedracht van de brand. Als het nodig is wordt het afgebrande pand natgehouden om verdere asbestverspreiding te voorkomen. Na morgen wordt het asbest gesaneerd.
Provincie:
Tag(s):