donderdag, 20. augustus 2009 - 9:16

Blauwalgen in vijver Rietkampen in Ede

Ede

Waterschap Vallei & Eem heeft blauwalgen geconstateerd in de Steenbergvijver in de Edese wijk Rietkampen. De Steenbergvijver ligt in het Schermhornpark tegenover het ziekenhuis. Het waterschap roept mensen op contact met het water te vermijden.

Ook voor huisdieren is het belangrijk niet in contact te komen met het water. De gemeente Ede plaatst waarschuwingsbordjes bij de vijver.

Mensen die in contact komen met het vijverwater kunnen huiduitslag en maag- en darmproblemen krijgen. Dat kan gebeuren bij het inslikken van water of als mensen via de huid of ogen in contact komt met de blauwalgen.

Voor mensen die toch in aanraking komen met het water is het voldoende om daarna goed te douchen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij vaak relatief meer water inslikken dan volwassenen.

Dieren die het water drinken, kunnen ernstig ziek worden of er zelfs aan overlijden. Bij honden die ziek worden is het verstandig om bij een bezoek aan de dierenarts te melden dat het dier met blauwalgen in aanraking is geweest.

Blauwalgen ontstaan door zogeheten cyanobacteriën die in stilstaand water naar het licht groeien. Dit gebeurt bij hoge temperaturen in voedselrijk water. Het is niet mogelijk het water te verversen omdat het gaat om stilstaand water. Blauwalgen vormen op het water een dunne drijflaag.

Met vragen over blauwalgen kunt u bellen met het Waterschap Vallei & Eem, telefoon (033) 434 60 00 of kijken op de internetsite van het waterschap Vallei & Eem: www.wve.nl . Kijk onder actueel en kies dan ‘dossiers’ en vervolgens blauwalgen.
Provincie:
Tag(s):