dinsdag, 24. maart 2009 - 16:28

Boete na ontploffing in winkelcentrum Overkapel

Utrecht

De rechtbank in Utrecht heeft een bedrijf dat in januari 2006 een gasexplosie veroorzaakte in winkelcentrum Overkapel in Utrecht dinsdag veroordeeld tot een geldboete van 15.000 euro. Bij die explosie vielen destijds vier gewonden.

Tijdens graafwerkzaamheden bij het winkelcentrum werd door twee medewerkers van het bedrijf een gasleiding doorboord, waardoor een gaslekkage ontstond en een ontploffing plaatsvond. De twee medewerkers van het bedrijf verrichtten graafwerkzaamheden zonder te beschikken over voldoende liggingsgegevens van kabels en leidingen ter plekke.

Om te voorkomen dat zij bij hun werkzaamheden een leiding zouden raken, gebruikten zij niet de voorgeschreven voorzorgsmaatregelen, maar een wichelroede. Het gebruik van een wichelroede was binnen het leidinggevende deel van het bedrijf bekend en werd ook getolereerd, terwijl van deze methode de betrouwbaarheid nooit is vastgesteld. De rechtbank rekent dit het bedrijf aan. Het bedrijf moet aan twee slachtoffers ook een schadevergoeding betalen.
Provincie:
Tag(s):