vrijdag, 27. maart 2009 - 10:33

Bomexplosie oefening

Donderdag werd er een grote oefening in Beetserzwaag en Oosterwolde gehouden. Er werd een explosie in Klein Groningen voorgedaan.

Tijdens de demontage van een Engelse vliegtuigbom uit de 2e wereldoorlog ging er iets fout. Het hele hulpverleningsysteem werd in werking gezet. De gemeente besturen werden gewaarschuwd, het publiek werd op de hoogte gebracht en geadviseerd om ramen en deuren te sluiten. Er werden ook bewoners geëvacueerd. De hoofdleiding van Vitens werd totaal vernield, waardoor er geen water meer uit de kraan stroomde.

In Beetserzwaag had men bij De Buorskip een nooddrinkwatertappunt neergezet. Er kwamen een groot aantal bewoners en kinderen op af om flessen water op te halen. Vitens installeerde een grote waterzak van 15 kuub op het parkeerterrein. Defensie was ook nog aanwezig met 4 militairen. Iedere persoon kreeg 3 liter mee naar huis. Maar naast de bewoners en kinderen, meldden zich ook horecaondernemers. En daar was 3 liter natuurlijk niet genoeg voor.

Een geslaagd einde
Om de oefening goed te laten verlopen waren de politie, brandweer, Defensie, Vitens, het Rode Kruis, de dierenambulance, Wetterskip Fryslan, lotusslachtoffers en een flink aantal figuranten aanwezig. Er werd teruggekeken op een geslaagde en leervolle oefening.
Provincie:
Tag(s):