donderdag, 4. juni 2009 - 22:37

D66 en PVV grote winnaars

Den Haag

De PVV van Geert Wilders is met vier zetels (15,3% van de stemmen) de grote winnaar geworden van de Europese verkiezingen. Dit blijkt uit een definitieve prognose die onderzoeksbureau Synovate in opdracht van het NOS en ANP heeft uitgevoerd.

D66
Ook D66 doet goede zaken en behaald in de definitieve prognose 10,2 % van de stemmen en daarmee een winst van twee zetels (totaal 3 zetels).

PVV in Rotterdam en Den Haag de grootste
Nadat de stemmen in Rotterdam en Den Haag ook geteld zijn blijkt dat de PVV daar op dit moment de grootste partij is. In Amsterdam behaalde de PVV 12,7% en in Utrecht 9,6% van de stemmen.

D66 grootste in Amsterdam en Utrecht
In Amsterdam en Utrecht werd D66 de grootste partij en werd GroenLinks tweede.

Gevestigde partijen zoals CDA (5 zetels) dat 19,6% van de stemmen behaalde en daarmee eerste is gebleven, PvdA (4 zetels) dat 13,9% van de stemmen behaalde en VVD (3 zetels) dat 11,0% van de stemmen behaalde, moeten allen inleveren, zoals het bureau al een dag eerder voorspelde.

Lagere opkomst
De opkomst nu van 36,5% volgens de NOS, is gedaald ten opzichte van 5 jaar geleden toen nog 39,2% van de stemgerechtigden de gang naar het stemhokje maakten.
Provincie:
Tag(s):