donderdag, 2. juli 2009 - 12:35 Update: 22-09-2018 17:03

Dertig mensen in nood uit zee gered

Scheveningen

Leden van het Kustdetachement van Politie Haaglanden redden woensdag 1 juli ruim dertig mensen uit zee. De mensen kwamen 's middags in problemen toen zij te dicht bij de golfbrekers voor de Haagse kust kwamen.

Het overkwam ruim twintig personen voor de kust van Scheveningen. Circa tien in de omgeving van Kijkduin. Door een combinatie van afgaand water en een noordoostenwind ontstond langs deze golfbrekers een sterke stroming, die de slachtoffers de zee in trok. De drenkelingen werden zwemmend en met behulp van boten door de politieagenten in veiligheid gebracht.

Redder in nood
Een 20-jarige vrouw moest per ambulance naar het ziekenhuis, omdat zij veel water had binnengekregen. De vrouw dankt haar redding aan een 27-jarige Utrechter die zag dat de vrouw in moeilijkheden kwam. De man bedacht zich geen moment en startte de redding.

Verdrinkingsverschijnselen, schaaf- en snijwonden
Meerdere slachtoffers werden naar het ziekenhuis vervoerd vanwege verdrinkingsverschijnselen (second drowning). Twee daarvan, een 16-jarige Rotterdamse en een 20-jarige uit Utrecht liggen nog in het ziekenhuis. Vrijwel alle slachtoffers hielden aan hun angstige avontuur schaaf- en snijwonden over, veroorzaakt door de scherpe basaltblokken waaruit de golfbrekers bestaan. Een aantal politiemensen liep bij het redden van de slachtoffers ook enkele schaafwonden op.

Let op
Ook donderdagmiddag 2 juli is de kans groot dat door afgaand water en een noordoostenwind gevaarlijke stromingen in zee ontstaan. Het advies is om altijd bij golfbrekers uit de buurt te blijven.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):