donderdag, 23. april 2009 - 10:24

Eenvoudige zaken nog alleen op computerscherm

Roermond

In Roermond vond donderdag 23 april de eerste GPS-zitting plaats. De officier las voor van een computerscherm. Alle zaaksinformatie was digitaal beschikbaar in GPS, dat bij justitie– anders dan in de navigatiewereld– staat voor het Geïntegreerd Processysteem Strafrecht.

GPS is een volledig digitaal systeem, dus zonder papieren strafdossier. (Voor de zekerheid waren de papieren dossiers voor deze eerste zitting nog wel beschikbaar.) Op termijn gaat GPS – een landelijk systeem - het huidige programma voor de verwerking van strafzaken volledig vervangen.

Het GPS-dossier wordt vooralsnog enkel bij zogeheten standaardzaken gebruikt: die waarbij geen individuele intake plaatsvindt (denk aan winkeldiefstal of eenvoudige mishandeling) en waarbij het onderzoek is afgerond.

De digitale dossiers kunnen bestaan uit gescande of door GPS aangemaakte documenten (bv. een dagvaarding), tekstverwerkings-documenten, foto’s, maar ook uit film- en geluidsfragmenten.

Voordelen
Voordeel van GPS is dat logistieke wachttijden tot het verleden behoren. Alle actuele informatie is op ieder moment voor de geautoriseerde gebruiker in te zien. Het papieren dossier is niet meer nodig.
Dat geldt evenzeer voor de handelingen die deze gebruiker verricht. De voortgang van een zaak – denk aan het bewaken van termijnen – is continu te volgen en leidt tot een betere besturing van de werkstroom.
Provincie:
Tag(s):