vrijdag, 13. maart 2009 - 22:50

FC Groningen na rust langs Roda

(Elfvoetbal) FC Groningen heeft vrijdagavond, na drie competitienederlagen op rij, weer eens gewonnen. De ploeg van trainer Ron Jans wist in eigen huis laagvlieger Roda JC met 2-0 over de knie te leggen.

Het eerste bedrijf in de Euroborg was er één om snel te vergeten. FC Groningen was veruit de betere ploeg, maar kon de omsingeling voor het Limburgse doel niet in een karrenvracht aan kansen omzetten.

Laagvlieger Roda JC toonde aan waarom het al het hele seizoen in de onderste regionen van de Eredivisie bivakkeert. De Limburgers wisten in 45 minuten tijd geen enkele bal tussen de palen te plaatsen en konden bovendien niet langer dan tien seconden balbezit houden. De zwakke laatste linie van de Limburgers had het geluk dat de noorderlingen de bal in een te laag tempo rondspeelden en nauwelijks een eindstation konden vinden.

Het eerste wapenfeit van de thuisploeg was ook meteen de beste en laatste kans voor de rust. Een uitstekende voorzet van Goran Lovre werd door uitblinker Danny Holla van dichtbij tegen de vuisten van doelman Bram Castro gekopt. Frappant detail was dat Roda JC drie minuten voor het einde van de eerste helft al begon met tijdrekken en het rondspelen van de bal. De tactiek had succes want beide ploegen bewandelden de gang naar de kleedkamers met een 0-0 ruststand.

Het zag er lange tijd naar uit dat het zeer matige duel op een 0-0 eindstand zou af stevenen. Een kwartier voor tijd ging Roda-doelman Castro echter in de fout en dat bleek een dure misser. Een indraaiende vrije trap van Holla werd niet weggekopt door Marcel de Jong, waarna Castro de bal te laat zag aankomen en met de eigen vuisten Groningen op voorsprong bracht.

Het lukte de ploeg van trainer Harm van Veldhoven vervolgens niet een slotoffensief van de grond te krijgen. Vier minuten voor tijd bepaalde invaller Tim Matavz de eindstand op 2-0, op aangeven van Marcus Berg.

Door de zege komen de noorderlingen wat dichter bij de bovenste vijf plaatsen. Het gat met PSV bedraagt drie punten, maar de Eindhovenaren komen dit weekeinde nog in actie. Voor Roda JC wordt het ontlopen van de nacompetitie met de week lastiger. Tot overmaat van ramp pakten Anouar Hadouir en Ruud Vormer een gele kaart, waardoor beide heren geschorst zijn voor het belangrijke treffen met ADO Den Haag.