donderdag, 8. oktober 2009 - 12:50

FNV blij met heldere uitspraak rechter in burnout-zaak

Amsterdam

Werkgevers kunnen de risico’s van een burnout niet zomaar afwentelen op een werknemer. Integendeel, zij dienen een deugdelijk arbobeleid te hebben dat erop gericht is dit juist te voorkomen. Dat is de strekking van een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch in een zaak die FNV Bureau Beroepsziekten (BBZ) met succes had aangespannen namens een werknemer. Deze was door stelselmatige overbelasting volledig arbeidsongeschikt geraakt.

BBZ-directeur Marian Schaapman spreekt van een belangrijke uitspraak: ‘Niet eerder was de rechter zo duidelijk in zijn oordeel. De uitspraak bevestigt het belang van preventief beleid. Werkgevers kunnen zaken niet op hun beloop laten.’

En Govert Jan Knotter, de advocaat die namens Bureau Beroepsziekten de zaak behandelde:'Van belang is dat het Hof benadrukt dat een werkgever de arbeidsomstandigheden van de werknemer behoort te kennen. En dat hij actief beleid moet voeren om te voorkomen dat de werknemer wordt overbelast en niet pas hoeft in te grijpen nadat deze klachten meldt. In veel gevallen is het dan immers te laat.'

De cliënt van FNV Bureau Beroepziekten was werkzaam bij een accountantskantoor. Bijna 25 jaar lang maakte hij grote delen van het jaar weken van 60 uur met soms uitschieters van 80 uur. In 1997 was de rek eruit en knapte het elastiek: een jaar later belandde hij in de WAO.

In 2001 meldde de man zich bij Bureau Beroepsziekten dat de zaak aanhangig maakte bij de kantonrechter. Die wees de aansprakelijkheid van de werkgever af. In hoger beroep heeft het gerechtshof hem nu echter in het gelijk gesteld. Volgende etappe is de vaststelling van schadevergoeding.
Provincie:
Tag(s):