donderdag, 16. april 2009 - 14:00

FNV wil strenger toezicht verpleeghuizen

Amsterdam

FNV pleit voor strenger toezicht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De urgentie hiervoor is verhoogd door de recente berichten over verpleeghuis Jan Bonga in Amsterdam Geuzenveld. Omdat inspectiebezoeken nu aangekondigd plaatsvinden, treffen instellingen vaak voorbereidingen. Dat geeft een vertekend beeld van de kwaliteit van zorg, aldus de vakbond.

Elise Merlijn, bestuurder zorg: "Omdat inspectiebezoeken vooraf worden aangekondigd, treffen de inspecteurs de instellingen in hun zondagse pak. De werkelijkheid is minder mooi dan uit de inspectierapporten blijkt. Daarnaast moet de inspectie veel alerter reageren op meldingen van medewerkers. Die vinden op dit moment nog te weinig gehoor."

Verpleeghuis Jan Bonga kwam eerder deze week in het nieuws, omdat drie voormalig werknemers stelden dat de zorg onder de maat is en patiënten daardoor vroegtijdig komen te overlijden. Hoewel onderzoek nog moet uitwijzen of dit klopt, herkent ABVAKABO FNV in zekere mate het beeld dat geschetst wordt. De bond kent meer voorbeelden van misstanden en vindt dat daar nu nog niet adequaat op wordt gereageerd door de IGZ.
Provincie:
Tag(s):