maandag, 6. april 2009 - 17:33

Gestolen auto vanaf nu online te checken

Den Haag

Vanaf vandaag is het mogelijk voor kopers van auto’s om online te controleren of het kenteken als gestolen staat geregistreerd. Ook kan men vanaf nu het kenteken digitaal schorsen. Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag het startsein gegeven voor deze twee nieuwe digitale diensten van de RDW.

Schorsen kenteken
Als iemand voor een langere periode geen gebruik maakt van een voertuig, kan het kentekenbewijs geschorst worden. Vanaf vandaag kan dat ook via internet. In de geschorste periode hoeft er dan geen motorrijtuigenbelasting betaald te worden.

Er geldt dan ook geen WA of APK verplichting. Voorwaarde is wel dat het voertuig dan niet op de openbare weg komt. Deze dienst wordt voornamelijk gebruikt door eigenaren van oldtimers en verzamelaars van voertuigen. Ook motorrijders schorsen gedurende de wintermaanden vaak hun voertuig.

De RDW verwacht dat in 2009 ongeveer 380.000 kentekens worden geschorst, verlengd of beëindigd (dat is bijna 4 procent van het Nederlandse wagenpark). 90 procent daarvan gebeurt door burgers. Op dit moment moet dat nog via het postkantoor.

Door deze dienst via internet aan te bieden, scheelt dat veel tijd. Gemiddeld becijfert de overheid dat dit een tijdwinst per handeling van 70 minuten oplevert. Totaal is de verwachte kostenbesparing voor de maatschappij geschat op ongeveer 1 miljoen euro per jaar.

Gestolen auto?
Ook heeft de verkeersminister de officiële aftrap gegeven voor het diefstalsignaal. Via de website van de RDW is vanaf vandaag door iedereen na te gaan of een bepaald kenteken als gestolen geregistreerd staat. Deze informatie was tot nu toe niet openbaar. Met het openbaar maken van deze informatie worden kopers van voertuigen beter beschermd.

In 2008 werden 28.320 voertuigen gestolen. Dit waren zowel personenauto’s, motoren, bromfietsen als vrachtauto’s, opleggers, caravans en aanhangwagens. In totaal staan 110.000 voertuigen als gestolen geregistreerd. Jaarlijks wisselen 3,5 miljoen voertuigen van eigenaar.
Categorie:
Tag(s):