maandag, 15. juni 2009 - 11:08

Gezinnen verhuizen veel minder

In de eerste vier maanden van 2009 verhuisden er binnen Nederland 45 duizend mensen minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De daling van ruim 8 procent is bijna geheel toe te schrijven aan paren en gezinnen en hangt samen met de economische teruggang. Dit maakt het CBS vandaag bekend.

Minder woningen verkocht
De afname van het aantal verhuizingen houdt verband met een sterke terugval in het aantal verkochte bestaande woningen. In de eerste vier maanden van 2009 wisselden er bijna 40 procent minder huizen van eigenaar dan in dezelfde periode een jaar eerder. Door de economische crisis maken potentiële huizenkopers een pas op de plaats.

Vooral paren en gezinnen de dupe
Paren en gezinnen worden harder geraakt door de daling van het aantal woningverkopen dan alleenstaanden. Dat komt doordat paren en gezinnen vaker doorstromers zijn, die hun huidige woning eerst willen verkopen voordat ze verhuizen naar een nieuw te kopen huis. Alleenstaanden zijn merendeels jongeren, die bij een verhuizing geen koophuis achterlaten.

Het aantal verhuisde alleenstaanden is dan ook nauwelijks veranderd, terwijl het aantal personen dat in gezinsverband verhuisde in de eerste vier maanden van dit jaar 15 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar.
Categorie:
Tag(s):