zaterdag, 1. augustus 2009 - 10:31

Groen licht voor 't Groene Net in Sittard-Geleen

Sittard-Geleen

Het college van B&W van Sittard-Geleen heeft in principe ingestemd met het oprichten van een bedrijf, dat de aanleg en exploitatie van een ondergronds buizennetwerk voor het transport van warm water naar woningen, kantoren en/of bedrijven gaat uitvoeren. Dit water komt van Chemelot of van de Biomassa Energie Centrale (BES).

Dit op te richten bedrijf koopt de lokaal aanwezige duurzame restwarmte van de industrie in en distribueert deze naar de afnemers. Het wordt ook mogelijk koude te leveren. Wethouder Ruud Guyt, milieu: “Door de aanleg van het netwerk kan jaarlijks 25 miljoen m3 aardgas per jaar worden bespaard. De CO2 emissie wordt hiermee verminderd met 55.000 ton per jaar”, zegt wethouder Guyt van milieu.

In totaal zal 29 kilometer ondergrondse leidinginfrastructuur worden aangelegd. De totale kosten worden thans geraamd op ca. 27 miljoen euro. Uiteindelijk heeft het project zelfs de potentie om de helft van het totale energieverbruik van de gemeente te leveren. Hiermee loopt Sittard-Geleen landelijk en in Europa voorop.

Voor het projectidee heeft wethouder Guyt al in april van dit jaar 800.000 euro subsidie ontvangen uit handen van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. De minister gaf de gemeente een pluim voor haar vernieuwende aanpak waarmee Sittard-Geleen zich weer verder op de kaart zet met duurzame projecten. Er worden ook al gesprekken gevoerd met de gemeente Stein, Beek en Echt-Susteren voor eventuele participatie in dit project waardoor het project zelfs een regionaal karakter zou kunnen krijgen.
Provincie:
Tag(s):