dinsdag, 12. mei 2009 - 10:44

Hans Mol wint brandweer uitvindersprijs 2009

Putten

De Puttense brandweerman Hans Mol heeft de brandweer uitvindersprijs 2009 gewonnen. Hans Mol De prijs wordt zaterdag 16 mei 2009 uitgereikt door minister Guusje ter Horst van Buitenlandse Zaken tijdens de Internationale Vakbeurs Incidentmanagement Crisisbeheersing & Rampenbestrijding.

Hans Mol heeft een speciale kar uitgevonden voor het redgereedschap, zoals de spreider en de schaar. Deze kar wordt gebruikt bij ongevallen met beknelling. Dankzij deze kar hoeven brandweermensen niet steeds heen en weer te rennen om spullen uit de auto te pakken en aan te sluiten. De kar is voorzien van alle gereedschappen die hierdoor binnen de afgesproken werkcirkel snel inzetbaar zijn.

Het is mogelijk om zowel de spreider als de schaar gelijktijdig te gebruiken. Hierdoor wordt er enorm veel tijd bespaard om een slachtoffer sneller te bevrijden uit de benarde positie. Daarnaast is ook het kleine gereedschap op de kar aanwezig, waardoor de brandweerman geen schort meer nodig heeft. Ook verlichting is aanwezig die met een handige schakelaar gemakkelijk aan en uit te zetten is. Verder is er gedacht aan speciale handgrepen waardoor de kar - ondanks eventuele gladde handen - via oprijplaten gemakkelijk, maar zeker ook veilig, in en uit de tankautospuit (TAS) gereden kan worden. Naast de kar voor redgereedschap heeft Hans Mol ook Ram hulpstukken ontwikkeld. Door het gebruik van Ram in combinatie met de voetplaat van het Powershore systeem krijgt de Ram een vast punt.

De wedstrijd is georganiseerd door de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers. Er waren veel inzendingen, maar Hans Mol heeft met zijn uitvinding, met enkele punten verschil, de titel op zijn naam gezet.
Provincie:
Tag(s):