donderdag, 14. mei 2009 - 12:00

Inflatie verder gedaald

Den Haag

De inflatie in eurozone blijft veel lager dan in Nederland
De inflatie in april 2009 is uitgekomen op 1,8 procent. Dat is 0,2 procentpunt lager dan in maart. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De inflatie in de eurozone bleef gelijk op 0,6 procent.

De prijzen van voedingsmiddelen hadden een inflatieverlagend effect. Voedingsmiddelen waren in april nog wel 3 procent duurder dan een jaar eerder, maar vorige maand was dit nog 3,6 procent. In april waren verse groenten een stuk goedkoper dan een maand eerder.

Ook de prijzen van gas en elektriciteit drukten de inflatie. Energie was in april 11,4 procent duurder dan een jaar eerder. Vorige maand was dit nog 12,7 procent. Dit verschil wordt veroorzaakt door de prijsontwikkeling van nieuw afgesloten contracten waarvan de prijs voor langere tijd vast staat. Deze werden in april flink goedkoper. De tarieven voor de meeste contracten van gas en elektriciteit worden alleen in januari en juli aangepast.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) was in april 1,8 procent. Dit is gelijk aan vorige maand. De inflatie in de eurozone is een stuk lager en bleef gelijk op 0,6 procent. Het verschil met Nederland komt vooral doordat de prijsontwikkeling van aardolie in Nederland later doorwerkt in de energieprijzen dan in de rest van de eurozone.
Categorie:
Tag(s):