donderdag, 1. januari 2009 - 1:43

Jaarwisseling relatief rustig verlopen

Rotterdam

Het nieuwjaar is op een aantal plekken in Nederland niet goed begonnen. Een aantal gebouwen werden getroffen door brand. Een islamitische basisschool aan de Couwaelstraat in Rotterdam is tijdens de jaarwisseling volledig afgebrand. Persoonlijke ongelukken hebben zich bij deze zeer grote brand niet voorgedaan.

Directeur van de school, Dhr. Gerdan, liet weten dat het onlangs gerenoveerde pand net in gebruik is genomen door de groepen 1 en 2. De school had het pand in gebruik genomen gezien het toegenomen aantal leerlingen. Als oorzaak van de brand wordt brandstichting niet uitgesloten.

Nieuw-Vennep
Rond 00.30 uur is donderdag 1 januari een grote brand uitgebroken in een kantoorpand aan de Luzernestraat op het industrieterrein in Nieuw-Vennep. De brandweer heeft direct opgeschaald naar een zeer grote brand en is met diverse voertuigen aanwezig om de brand te bedwingen en te voorkomen dat deze overslaat op nabijgelegen panden.

Hoe de brand is ontstaan is nog onduidelijk maar mogelijk is afgestoken vuurwerk de oorzaak.

Brand in woning in Monster
In het westland is woensdagavond in Monster rond 22.30 uur door onbekende oorzaak brand ontstaan in een woning aan de Slangenburch. Door het inslaan van een ruit raakte een politieagent licht gewond.

Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen aan de achterzijde uit het pand. Het vermoeden bestond dat er nog een persoon aanwezig was. Dit bleek na controle niet het geval te zijn. De 1 eerste etage, begane grond en een gedeelte van de zolder brandden uit. De schade bedraagt circa 80.000 euro.

Tuincentrum in brand Ammerzoden
In het Gelderse Ammerzoden is tijdens de jaarwisseling brand uitgebroken in een tuincentrum aan de Haarstraat. De brandweer rukte met groot materieel uit. Dit omdat er mogelijk nog vuurwerk ligt opgeslagen in het tuincentrum.

Veel kleine brandjes

De meeste brandweerkorpsen hadden hun handen vol aan het blussen van vooral kleine branden. In Utrecht kreeg de brandweer te maken met autobranden. In Amsterdam rukte de brandweer op oudejaarsnacht 270 keer uit voor diverse brandjes. Een daarvan was brand in het cellencomplex van de Bijlmerbajes. Daar was brand ontstaan in een cel, maar die was snel onder controle, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Maar ook scholen moesten het, net als vorig jaar, weer ontgelden. In Etten-Leur werd een schoollokaal getroffen door brand. In Dordrecht brak eveneens brand uit in een scholencomplex.


Jaarwisseling relatief rustig verlopen

Ondanks de branden is de jaarwisseling zonder grote incidenten verlopen. In Zuidland, regio Rotterdam keerde een groep van circa 150 mensen zich tegen de politie. Ze gooiden met stenen en vuurwerk. De politie is direct opgetreden en arresteerde een aantal mensen, waarna de rust weerkeerde.

In Den Haag heeft de politie 90 mensen aangehouden. Maar ook hier bleef het ten opzichte van vorig jaar rustig. In Amsterdam waren vooral veel vecht-en steekpartijen. De politie hield ongeveer 60 mensen aan.

Agressie

Ondanks alle waarschuwingen vooraf, zijn hulpdiensten toch gehinderd in hun werk door baldadige jeugd. In het Brabantse Uddel werden brandweermensen en politieagenten bekogeld met bierflesjes. In Hilversum werd een brandweerwagen met bakstenen bekogeld. In Nijmegen werden zelfs molotovcocktails naar de brandweer en later naar de politie gegooid.
Provincie:
Tag(s):