donderdag, 23. april 2009 - 9:07

Kamer verdeeld over aanschaf test JSF

Den Haag

De Tweede Kamer is sterk verdeeld over de aanschaf van 2 testtoestellen van het type Joint Strike Fighter (JSF). Het CDA wil overeenkomstig het kabinetsstandpunt 2 testtoestellen kopen, de ChristenUnie ziet mogelijkheden er vooralsnog 1 aan te schaffen en de PvdA ziet voorlopig af van de aanschaf.

Dit bleek woensdagavond tijdens een zogenoemd algemeen overleg van de Vaste Commissie Defensie in de Tweede Kamer over de vervanger van de F-16 straaljager. Het kabinet wil volgend jaar een besluit nemen over een nieuw toestel.

Een kandidatenvergelijking, waarin de JSF is vergeleken met de Saab Gripen Next Generation, wees het Amerikaanse toestel als beste keus aan. Het voldoet aan de meeste criteria die door het kabinet zijn gesteld, zo betoogde staatssecretaris Jack de Vries. “We hebben met dat pakket van eisen de lat hoog gelegd, omdat we het beste willen hebben voor onze vliegers. Zij moeten de beste kans hebben veilig terug te keren van hun missie.� Hij onderstreepte bovendien dat deelneming aan dit deel van JSF-project een impuls betekent voor de economie. “Bovendien hebben we een Memorandum of Understanding ondertekend dat we verder gaan.�

Regeringspartij PvdA wil op basis van die vergelijking en de informatie dus nog geen keuze maken en vroeg om een “actueel en adequaat onderzoek�. Volgens woordvoerder Angelien Eijsink is het lang niet zeker dat de F-35 Lightning-II “het beste toestel voor de beste prijs is.� Van de oppositiepartijen zijn de VVD en de SGP voor aanschaf van de testvliegtuigen. D66 wil meer informatie over prijs en geluid van de toestellen, maar sluit een ‘uiteindelijke’ keuze voor de JSF niet uit. De SP en de PVV zien het nut van een nieuw vliegtuig niet in.

Vandaag tijdens een Voortgezet Algemeen Overleg komen moties over dit onderwerp in stemming en valt de beslissing over de aanschaf van de testtoestellen.
Provincie:
Tag(s):