dinsdag, 24. november 2009 - 17:25

Klooster Meerssen geen Rijksmonument

Meerssen

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wijst het voormalige kloostergebouw Markt 25 in Meerssen niet aan als beschermd Rijksmonument. Dat heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de gemeente Meerssen per brief laten weten.

De Stichting Behoud Religieus Erfgoed diende eerder dit jaar een verzoek in om het gebouw als zodanig aan te wijzen. De minister heeft de Raad voor Cultuur in april om advies gevraagd. De Raad voor Cultuur vindt het gebouw niet van nationale betekenis. De minister heeft dan ook besloten het gebouw Markt 25 niet aan te wijzen als beschermd monument.

Door het besluit van de minister kan de gemeente Meerssen definitief verder gaan met de planontwikkeling en kan het gemeentebestuur het gebouw een herbestemming geven. Uitgangspunt van het gemeentebestuur is dat kwaliteit nadrukkelijk aandacht krijgt binnen de planontwikkeling. Het voormalige kloostergebouw zal worden verbouwd tot appartementencomplex. Het hoofdgebouw blijft behouden, inclusief kapel, hoofdingang en zij-ingang. De vleugel aan de achterzijde wordt gesloopt. Achter het kloostergebouw komt nieuwbouw, passend binnen de historische karakteristiek en het groene karakter van Meerssen.
Provincie:
Tag(s):