maandag, 27. juli 2009 - 13:10

Kwart miljoen boete voor spammer

Den Haag

Telecomwaakhond OPTA heeft een privépersoon boetes van in totaal 250.000 euro opgelegd voor het versturen van ongevraagde elektronische berichten, oftewel spam, aan consumenten.

Sinds mei 2004 is het verboden in Nederland om elektronische berichten met een commercieel, ideëel of charitatief doel te versturen aan consumenten zonder toestemming van de ontvanger. In 2005 heeft OPTA deze persoon reeds een waarschuwing opgelegd wegens het overtreden van dit spamverbod. Uit recente informatie is gebleken dat deze persoon, ondanks de boetes van OPTA, doorgaat met het versturen van spam. Daarom heeft OPTA deze hardnekkige spammer ook nog een last onder dwangsom opgelegd. Elke dag dat hij doorgaat met het versturen van spam, verbeurt hij een dwangsom van 5.000 euro met een maximum van 100.000 euro.

Minimaal 21 miljoen spammails

Al sinds het ingaan van het spamverbod in 2004, klagen consumenten bij www.spamklacht.nl over e-mails waarin reclame wordt gemaakt voor de website www.adverterenisgratis.nl. Deze site is eigendom van de eenmanszaak Serinco Benelux. OPTA heeft daarom in maart 2005 de eigenaar van dit bedrijf een officiële waarschuwing opgelegd voor het overtreden van het spamverbod. Doordat de klachten bleven aanhouden, is OPTA een onderzoek gestart. In november 2007 hebben de digitaal rechercheurs van OPTA bij een onaangekondigd bezoek aan het huisadres van deze persoon divers bewijsmateriaal in beslag genomen. Uit diepgaand onderzoek van OPTA blijkt dat de privépersoon minimaal 21 miljoen spammailtjes heeft verzonden.
Categorie:
Tag(s):