dinsdag, 16. juni 2009 - 10:00

Lagere omzet detailhandel

De omzet van de detailhandel was in april bijna 3 procent lager dan een jaar eerder. De omzetafname bestond geheel uit een lager volume; de prijzen bleven nagenoeg gelijk.

De omzetontwikkeling van de detailhandel wordt beïnvloed door de samenstelling van de koop- en feestdagen. April telde in 2009 een dinsdag minder en een donderdag meer dan in 2008. Ook viel Pasen dit jaar in april en vorig jaar in maart. Na een correctie voor dit effect was de omzet ongeveer 4 procent kleiner dan een jaar eerder.

De omzet van winkels in de non-foodsector was 5 procent lager. De bovenkledingwinkels en textielsupermarkten behaalden een hogere omzet. De overige branches behaalden minder omzet. De omzetafname van de winkels in consumentenelektronica en huishoudelijke artikelen liep zelfs in de dubbele cijfers.

Winkels in de foodsector realiseerden in april bijna 7 procent meer omzet. De verkochte artikelen waren 4 procent duurder dan een jaar eerder. De supermarkten boekten een flink hogere omzet, de speciaalzaken een iets lagere.

Tankstations behaalden ruim 15 procent minder omzet dan een jaar eerder. Dit kwam vrijwel geheel door lagere brandstofprijzen.
Categorie:
Tag(s):