maandag, 30. maart 2009 - 10:13

Meeste auto's grijs, blauw of zwart

Het Nederlandse personenautopark kleurt grotendeels grijs, blauw of zwart. Per 1 januari 2008 zijn dat de drie meest voorkomende autokleuren. Slechts een derde van het personenautopark heeft een andere kleur. Oldtimers, auto’s ouder dan 25 jaar, zijn gevarieerder van kleur dan de nieuwe exemplaren. Dit blijkt uit cijfers van het CBS

Op 1 januari 2008 stonden in Nederland 7,4 miljoen personenauto’s geregistreerd. Grijs is de meest voorkomende kleur. Ons land telde ruim 2 miljoen grijze auto’s. Ruim 1,6 miljoen auto’s waren blauw. Het aantal zwarte personenauto’s met Nederlands kenteken was bijna 1,3 miljoen.

Sinds 2000 is het aandeel grijze en zwarte auto’s sterk gestegen, terwijl het aandeel rode, groene en witte auto’s steeds verder is afgenomen. Het aandeel blauwe auto’s is de laatste 8 jaar nagenoeg gelijk gebleven.

De kleurenverdeling onder oudere auto’s wijkt af van die onder de nieuwere auto’s. De drie meest voorkomende kleuren bij auto’s van 25 jaar of ouder zijn rood, groen en blauw. De andere helft van de ruim 215 duizend oldtimers bestaat voornamelijk uit witte, grijze, gele, bruine en beige auto’s.
Categorie:
Tag(s):