maandag, 29. juni 2009 - 12:29

Minister van der Hoeven tekent overeenkomst Nederlandse milieusatelliet

Den Haag

Minister Maria van der Hoeven tekent op 2 juli in Den Haag een overeenkomst met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA voor de bouw van een nieuwe grotendeels Nederlandse satelliet.

Onder gezamenlijke leiding van de nieuwe Nederlandse ruimtevaartorganisatie Netherlands Space Office (NSO) en de ESA ontwikkelen Nederlandse bedrijven en instituten het ruimte-instrument TROPOMI.

ESA zorgt voor de bouw van de rest van de satelliet. TROPOMI gaat na de lancering in 2014 vanuit de ruimte de mondiale verspreiding van luchtvervuiling en broeikasgassen in kaart brengen.

Groen licht voor de bouw van TROPOMI kwam feitelijk tijdens de ESA-conferentie voor ruimtevaartministers in november vorig jaar in Den Haag. Daar besloten de ministers tot de bouw van de satelliet. Eerder had de Nederlandse overheid al 78 miljoen Euro beschikbaar gesteld voor de bouw van het TROPOMI-instrument en de verwerking van de gegevens.

TROPOMI is een samenwerking tussen KNMI, SRON, TNO en Dutch Space, in opdracht van het NSO. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI.

Dutch Space is hoofdaannemer voor de bouw van het instrument. TROPOMI wordt gefinancierd door de ministeries van Economische Zaken, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, van Verkeer en Waterstaat en van Volkshuisvesting,Ruimtelijke Ordening en Milieu.

Namens ESA zal directeur-generaal Jean-Jacques Dordain de overeenkomst tekenen. Bij de ondertekening zullen verschillende Nederlandse betrokkenen bij het project aanwezig zijn.
Categorie:
Tag(s):