woensdag, 1. april 2009 - 9:41

MMT VUmc 24 uur per dag inzetbaar

Amsterdam

Per 1 april is het Mobiel Medisch Team (MMT) van VUmc 24 uur per dag paraat om bij ongevallen assistentie te verlenen. Bij daglicht wordt het medisch team per helikopter naar de plek des onheil gebracht. In de donkere uren wordt hiervoor een auto ingezet.

Tot nu toe was het MMT tussen 24 en 7 uur niet paraat, maar daar is nu dus verandering in gekomen. Het MMT bestaat uit een arts, een verpleegkundige en een piloot/chauffeur. Zij worden naar de plaats van het ongeval gebracht in aanvulling op de ambulance hulpverlening. Het MMT verleent ter plekke medische zorg.

Uit onderzoek blijkt dat de opvang in het eerste uur na een ongeval essentieel is voor het herstel van de patiënt. Het voordeel van de inzet van het MMT is dan ook, dat het zogenoemde ‘golden hour’ optimaal benut wordt doordat een medisch team zo snel mogelijk ter plaatse is. Een deel van de behandeling die anders in het ziekenhuis zou plaats vinden, wordt naar de patiënt op straat gebracht.

Het MMT VUmc wordt zo’n 1100 keer per jaar ingezet en bestrijkt een verzorgingsgebied van circa 4 miljoen inwoners. ANWB/Medical Air Assistance (MAA) verzorgt de vliegoperatie, zorgt voor de logistiek en levert de piloten. De traumahelikopter is onderdeel van het Mobiel Medisch Team (MMT) van Traumacentrum Noord-West-Nederland VUmc.
Provincie:
Tag(s):