donderdag, 28. mei 2009 - 10:45

Nieuwe manier van blussen voor Eindhovense Brandweer

Eindhoven

Brandweer Eindhoven gaat gebruik maken van een andere blusmethodiek. Het eerste blusvoertuig dat is omgebouwd naar het drukluchtschuim (DLS)-systeem wordt begin juni in gebruik genomen.

Dan zijn ook alle brandweermannen en –vrouwen opgeleid om met DLS te werken. In de loop van het jaar worden ook de drie andere blusvoertuigen van het Eindhovens korps omgebouwd.

Het gaat om een blussysteem waarbij water en schuimvormend middel bij elkaar komen. Door middel van een compressor wordt lucht aan dit mengsel toegevoegd. Hierdoor kunnen enorme hoeveelheden schuim worden geproduceerd. Blussen met schuim komt natuurlijk vaker voor, maar nieuw is dat dit systeem gebruiksgereed op het voertuig zit en geschikt is voor meerdere typen branden dan alleen vloeistofbranden.

DLS in de praktijk

Als de brandweer langs is geweest om met DLS een brand te blussen, blijft dat niet onopgemerkt. Een witte deken van schuim blijft achter op de brandhaard. Dit schuim is onschadelijk voor mens, dier en de natuur. Het is biologisch afbreekbaar en tast bijvoorbeeld de lak van auto’s niet aan.

Waarom DLS

De gemeente stelde vast, op advies van de brandweer, dat de brandweer dient te beschikken over een blussysteem met een grotere bluscapaciteit dan water alleen. Met name in gebieden met een lage bluswatercapaciteit, bijvoorbeeld in nieuwe woonwijken, kan de brandweer met DLS op een betere wijze optreden bij incidenten.

Voordelen

Het systeem biedt o.a. de volgende voordelen:
· Minder stoomvorming, overlevingskansen van slachtoffers zijn groter.
· Met dezelfde tank water langer blussen, voordeel op plaatsen waar watervoorziening een probleem is.
· De blussende werking is beter, waardoor een brand sneller onder controle is.
· Minder nevenschade in de vorm van waterschade.
· Slangen gevuld met schuim zijn lichter, dus makkelijker te hanteren.
Provincie:
Tag(s):