donderdag, 18. juni 2009 - 22:17

Onderzoek naar criminele organisatie in Emmen afgerond

Emmen

De regiopolitie Drenthe en de Noordelijke Recherche Eenheid (NRE) hebben in mei van dit jaar een omvangrijk onderzoek naar een criminele organisatie die actief was in en rond Emmen afgerond. Aan het onderzoek hebben 13 rechercheurs van de politie Emmen en de NRE gedurende ruim anderhalf jaar gewerkt.

In het onderzoek zijn 10 verdachten aangehouden, van wie er inmiddels vijf zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen die variëren van vier maanden tot drie jaar. Zij zijn veroordeeld wegens onder meer de handel in drugs, dan wel wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie.

Het onderzoek is in 2007 opgestart naar aanleiding van ondermeer meldingen die bij de politie Emmen en de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) zijn binnengekomen over een groep ‘Albanezen’, die op gewelddadige wijze de drugs- en horecawereld in Emmen wilden overnemen. Daartoe zouden plaatselijke drugsdealers zijn verdreven, afgeperst of gedwongen om voor de Albanezen te gaan dealen. Ook was er sprake van geweld in het uitgaansleven, waarbij ook vuurwapens zijn gebruikt.

Tijdens het onderzoek stuitte de politie op diverse drugsdealers, die inderdaad verklaarden afgeperst te zijn en gedwongen om voor de Albanezen te dealen. Uit verschillende afgelegde verklaringen kwam naar voren dat dit op een georganiseerde wijze gebeurde en met veel dreiging, geweld en intimidatie. Mede naar aanleiding van die verklaringen zijn in september en oktober 2008 twee leden van de organisatie van de Albanezen, die overigens overwegend bestond uit mannen afkomstig uit voormalig Joegoslavië, opgepakt. Beide zijn inmiddels door de rechtbank in Assen veroordeeld wegens ondermeer het lidmaatschap van de criminele organisatie en verboden wapenbezit. Een 36-jarige man kreeg een celstraf van 30 maanden en een 35-jarige man werd veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf. In die zaken is hoger beroep ingesteld door zowel de verdachten als de officier van justitie.

Het onderzoek heeft er uiteindelijk toe geleid dat op 14 februari 2009 in Nederland en Duitsland (Wilhelmshaven) de drie hoofdverdachten aangehouden konden worden. Dat gebeurde tijdens een gezamenlijke actie van de Nederlandse en Duitse politie, waarbij zowel in Emmen als in Wilhelmshaven speciale aanhoudingsteams zijn ingezet. De twee verdachten die in Duitsland zijn aangehouden, zijn inmiddels aan Nederland overgeleverd. Alle verdachten bevinden zich nog in voorarrest. Deze mannen worden verdacht van het leiding geven, dan wel het lidmaatschap van de criminele organisatie, de handel in harddrugs, diverse afpersingen en diefstallen met geweld.

Tenslotte zijn op 18 maart 2009 in Emmen nog twee mannen aangehouden, die ondermeer verdacht worden van deelname aan een criminele organisatie. Deze mannen bevinden zich eveneens nog in voorarrest.
Provincie:
Tag(s):