dinsdag, 30. juni 2009 - 9:33

Oordeel over OV steeds beter

Nederlanders oordelen met een 6,7 steeds positiever over het reizen met het openbaar vervoer vergeleken met de 6,3 van de drie jaren ervoor. Dat is vooral te danken aan het herstel in de waardering van reizen met de bus (6,7), na het dieptepunt van een 6,2 in 2008, en een steeds hogere waardering van de trein (6,9). Dit blijkt uit de Vervoersmonitor 2009.

Een verklaring voor deze positieve trend is te vinden in de ervaringen die mensen in het openbaar vervoer hebben rondom aspecten als comfort, dienstverlening en veiligheid. Voor de trein en bus geldt dat bijna al deze aspecten beter worden beoordeeld dan in 2008. Toch zijn dit jaar onderling nog duidelijk verschillen te zien. Zo krijgt de trein van Nederlanders een betere beoordeling voor de snelheid (7,0) en frequentie (6,8) dan de bus (6,5 respectievelijk 6,1).

Het beeld wat Nederlanders hebben van de tram staat onder druk. Zo wordt de tram steeds minder comfortabel, veilig en betrouwbaar gevonden. Aan de andere kant blijkt wel dat Nederlanders de tram steeds sneller vinden. Vond in 2006 nog maar vijftig procent van de Nederlander de tram 'snel', uit de meting van dit jaar blijkt dat toegenomen tot 75 procent.
Provincie:
Tag(s):