zaterdag, 25. april 2009 - 11:56

Praktijkonderwijs Zeist wint Klimaat is (g)een Spel

Zeist

Na een spannende strijd heeft Praktijkonderwijs Zeist aan het langste eind getrokken van de klimaatcompetitie van de provincie Utrecht. Leerlingen van de school ontvingen uit handen van gedeputeerde De Jong een hoofdprijs van € 5.000, - voor energiemaatregelen op hun school.

Met vijf scholen was de provincie Utrecht sinds oktober 2008 een competitie aangegaan. In ruil voor een miniwindmolen en zonnepanelen op het dak per school werd er ook een tegenprestatie gevraagd van de scholen.

Naast energiebesparing en het reduceren van CO2 op school was de tegenprestatie het zo veel mogelijk inspireren van anderen. Doel was zoveel mogelijk inwoners in actie krijgen voor het klimaat. De leerlingen kregen verder educatie over klimaatverandering in de regio en les in het maken van nieuws om hun eigen prestaties te verkopen en daarmee anderen te inspireren

Donderdag 23 april presenteerde de scholen hun activiteiten die ze de afgelopen maanden als tegenprestatie hebben uitgevoerd. Praktijkonderwijs Zeist was volgens de voorzitter van de jury Joris Putman (bekend van GTST en Green Dream District) de beste met haar pakkende en inspirerende maatregelen om energie te besparen.

Leerlingen Rabab en Ebru van de school uit Zeist waren dolenthousiast en willen nu ook graag verder met het besparen van energie. Aniel Jongerius, leraar, gaf met een grote glimlach aan dit niet verwacht te hebben en dat dit nieuws op school in zal slaan als een bom. “Ik ben vol trots op onze leerlingen,� meldde Aniel voor een goed gevulde zaal met leerlingen van de vijf scholen. Deelnemers waren: St Bonifatiuscollege Utrecht, Minkema College Woerden, Kalsbeek College Woerden, De Amersfoortse Berg Amersfoort en Praktijkonderwijs Zeist.

Gedeputeerde De Jong vond de competitie het bewijs dat de jeugd warm loopt om klimaatverandering aan te pakken en kondigde daarom een nieuwe competitie aan voor het volgend schooljaar. 15 scholen uit de provincie zullen aan de nieuwe competitie meedoen.
Provincie:
Tag(s):