zaterdag, 21. maart 2009 - 22:53

PSV op de automatische piloot langs stuurloos Vitesse

(Elfvoetbal) Vitesse is sinds vorige week de kluts kwijt. De Arnhemse ploeg, die na de winterstop juist bezig was aan een indrukwekkende opmars, verloor voor de tweede maal op rij kansloos van een Brabantse club. Na de 0-3 thuisnederlaag tegen NAC Breda volgde zaterdagavond een 2-0 verliespartij op bezoek bij PSV.

Ibrahim Afellay en Ola Toivonen zorgden nog voor enige opwinding in een overwegend saaie pot voetbal. Opmerkelijk was dat de Eindhovense aanhang zich in de tweede helft minutenlang tegen algemeen directeur Jan Reker keerde, om zo de onvrede over het verloop van het huidige seizoen kenbaar te maken.

'Reker, waar is die beker? Reker waar is die schaal?' Dat waren de eerste uitingen van ontevredenheid. Later werd het zelfs even 'Reker, rot op', waarmee de PSV-supporters zich bezigden. Die spreekkoren kwamen op een opvallend moment. Immers freewheelde de thuisploeg naar een eenvoudige zege op het uiterst povere Vitesse, dat niet eens met de intentie om te winnen naar Eindhoven leek te zijn afgereisd.

Gezien de opstelling van Vitesse-trainer Theo Bos mocht al worden verwacht dat de Gelderse ploeg met een verdedigende insteek aan de wedstrijd zou beginnen. Immers kreeg de jonge centrale verdediger Kevin van Diermen een kans in de basis en stelde de oud-trainer van FC Den Bosch een middenveld samen met twee defensieve middenvelders: Sebastien Sansoni en Frank van der Struijk. Desondanks bleek dat niet de garantie voor een waterdichte afweer, want PSV vond meermaals de lekkage van de tegenstander.

In de eerste helft oogde PSV in eerste instantie nog wat passief. Pas vanaf de eerste kans van Balazs Dzsudzsak gooiden de Brabanders de schroom van zich af. De Hongaar hielp die mogelijkheid overigens om zeep. Hij schoot van dichtbij in het zijnet, iets wat de linksbuiten even later nog een keer presteerde.

Kort daarna kwam PSV wel op voorsprong. Otman Bakkal, die de geblesseerde Edison Méndez verving, werd de diepte ingestuurd en hij gaf een strakke voorzet op het hoofd van Afellay. De spelmaker had het geluk dat Piet Velthuizen met een te hoge snelheid terug moest lopen, waardoor de keeper het speeltuig uiteindelijk zelf over de doellijn frommelde.

Vitesse-trainer Bos staat niet bepaald bekend als zachtzinnig, maar tijdens de theepauze is het hem niet gelukt zijn elftal van een peptalk te voorzien. Waar Lasse Nilsson voor de rust zichzelf een kans verschafte na een solo, zo lukte het Vitesse in de tweede helft niet om in de buurt te komen van PSV-keeper Andreas Isaksson. De gastheer kreeg alle gelegenheid om de wedstrijd te beslissen, hetgeen het deed via spits Toivonen.

De Zweed, die kort na rust nog op de paal had gemikt, beloonde in de 70ste minuut het doorzetten van Dirk Marcellis en schoot met de buitenkant van zijn rechtervoet hard in de kruising. Daarmee verstomde de kritiek van het publiek aan het adres van Jan Reker, maar er zullen meer resultaten moeten volgen om de PSV-aanhang voor langere tijd stil te krijgen.
Categorie:
Tag(s):