zondag, 16. augustus 2009 - 15:03

PSV scoort net wat meer in duel der individualisten

(Elfvoetbal) Normaal zijn topwedstrijden berekende schaakspelletjes waarin tactiek en angst de boventoon voeren. Een goal tegen krijgen weegt zwaarder dan er één maken. Zo niet vanmiddag in Eindhoven. PSV en Ajax maakten er een spektakel van en stopten mede dankzij twee bijzondere individualisten - Luis Suárez en Balázs Dzsúdzsák - pas bij 4-3.

Al in de tweede minuut legde PSV-doelman Andreas Isaksson zijn basisplaats op een waagschaal. De Zweed kreeg een doorsnee terugspeelbal van Carlos Salcido te verwerken, maar nam deze totaal verkeerd aan. Suárez pikte de gestrande bal op en schoot vanuit een lastige hoek zeer knap raak: 0-1.

PSV werd vervolgens wel beter. Via de in schuivende André Ooijer en de wat teruggetrokken spelende Ibrahim Afellay zochten de Eindhovenaren constant de aanval. Maar steevast strandde de offensieve golven bij de zestienmeter van Maarten Stekelenburg. Geen wonder dat een dood spelmoment de ban moest breken. Een prachtige vrije trap van Balázs Dzsúdzsák belandde in de 36ste minuut in de kruising: 1-1.

Op dat moment was die stand terecht, maar daar had het zakelijk voetballende Ajax lak aan. Drie minuten later was het weer Suárez die het verschil maakte. Demy de Zeeuw wipte de bal een beetje wanhopig in het strafschopgebied van PSV en tot zijn en ieders verbazing wist de spits tot scoren te komen: 1-2.

De wedstrijd der individualisten kreeg een extra dimensie toen Dzsúdzák met een geweldige actie Gregory van der Wiel en Rob Wielaert het bos in stuurde en de bal panklaar neerlegde voor Otman Bakkal. De middenvelder hoefde alleen maar binnen te schuiven: 2-2. De Hongaar maakte er in de 54ste minuut nog meer een one manshow van. Een vrije trap vanaf de rechterkant zeilde zo in de uiterste hoek boven Stekelenburg. Het was ongetwijfeld als een voorzet bedoeld, maar daar maalde bij PSV niemand om: 3-2.

Suárez legde zich daar niet bij neer en leverde de assist af voor de 3-3 van Urby Emanuelson. Daarna was Ajax via De Zeeuw en Toby Alderweireld (kopbal op de lat) een paar keer dicht bij de overwinning. Maar PSV was het doeltreffendst, via een middenvelder nog wel. Bakkal tekende in minuut 74 voor zijn tweede en PSV's vierde van de middag aan, toen Stanislav Manolev voor een prima voorzet zorgde vanaf de rechterkant. De verdediging van Ajax stond daarbij wel te schutteren, want de bal mocht nog stilvallen voordat Bakkal doel trof.

En zo sloten beide ploegen een interessante topper spetterend af. De vraag is alleen hoe lang men in Nederland nog kan genieten van de grillen en acties van individualisten als Suárez en Dzsúdzsák. Want de transferdeadline nadert met rasse schreden.
Categorie:
Tag(s):