maandag, 16. februari 2009 - 19:18

Rampen-oefening in Sittard-Geleen, regio Zuid-Limburg

Sittard-Geleen

Maandag 16 februari houden de hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening) en gemeenten in de veiligheidsregio Zuid-Limburg vanaf 19.00 uur een rampenoefening.

Tijdens deze toets worden de hulpverleningsdiensten onverwachts geconfronteerd met een in scène gezette ramp. Zij moeten gezamenlijk de rampenbestrijdingsorganisatie opzetten en beslissingen nemen om de ramp te bestrijden.

Voor de toets is omstreeks 19.00 uur in de meldkamer het bericht binnengekomen dat er een heftige explosie heeft plaatsgevonden in een groot sportcomplex in Sittard-Geleen.

Ambulances, brandweer- en politieauto’s die met gillende sirenes en zwaailicht uitrukken, zijn niet te zien. Het zijn namelijk niet de operationele diensten, maar de gemeentebestuurders en leidinggevenden van de hulpdiensten die deelnemen aan de praktijktoets. Wel zal er enige activiteit van de operationele hulpverleners zichtbaar kunnen zijn.

De veiligheid in de regio blijft tijdens de oefening uiteraard gewaarborgd. Als er in Sittard-Geleen of ergens anders in de regio Zuid-Limburg een echte ramp of groot ongeval voordoet, kan de toets geheel of gedeeltelijk worden afgeblazen.

Direct na de toets zal nog niet bekend zijn hoe de regio heeft gefunctioneerd tijdens het bestrijden van de nagebootste ramp. De gegevens moeten eerst worden verzameld en geanalyseerd. De Inspectie OOV verwacht het rapport in het 2e kwartaal 2009 af te ronden.
Provincie:
Tag(s):