donderdag, 7. mei 2009 - 13:07

Reizigers slecht geïnformeerd over gezondheids-risico's

Utrecht

Uit een onderzoek onder bezoekers van de Vakantiebeurs 2009 blijkt dat bijna een derde van de reizigers geen informatie krijgt over gezondheidsrisico’s tijdens het boeken van de reis. Hier ligt een belangrijke behoefte van de reiziger en een kans voor de reisorganisaties.

Doel van het onderzoek was om het kennisniveau van de reiziger te bepalen met betrekking tot gezondheid en risico’s tijdens vakantie. Negen van de tien reizigers geeft aan dat zij gezondheidsinformatie tijdens het boeken van de reis belangrijk tot zeer belangrijk vinden.

Opvallend is verder dat veel (40%) van de reizigers niet op de hoogte zijn dat steeds meer zorgverzekeraars reismedicatie vergoeden. De meeste zorgverzekeraars hebben in hun aanvullende verzekeringen vergoeding opgenomen van preventieve reismedicatie, zoals vaccinaties en medicijnen om malaria te voorkomen.

Ruim 70% van de reizigers onderzoekt voor vertrek of vaccinaties nodig zijn. Het blijkt dat het voor de reiziger voor veel landen vanzelfsprekend is om na te gaan of medicatie die ziekten voorkomt noodzakelijk is. Voor andere niet zo voor de hand liggende landen, zoals Marokko, Kroatië en Turkije, is extra aandacht bij voorlichting gewenst. De risicoperceptie van bijvoorbeeld hepatitis voor deze landen is nog onvoldoende. Zo bleek bijvoorbeeld uit het onderzoek dat Kroatië door slechts 9% van de respondenten wordt genoemd als land waarvoor vaccinaties worden aangeraden.

De meeste respondenten hebben een zeer goed gevulde reisapotheek, sommige met zelfs niet alledaagse middelen zoals een tekentang, waterzuivering en injectienaalden.
Provincie:
Tag(s):