vrijdag, 5. juni 2009 - 15:41

Snelrecht na Cambuur-rellen

Leeuwarden

Elf verdachten die in de nacht van 3 op 4 juni 2009 zijn aangehouden na afloop van de wedstrijd Cambuur – Roda JC zullen terecht staan op de snelrechtzitting van vrijdag 12 juni 2009.

De politie hield die nacht in totaal dertien verdachten aan. De verdachten, drie minderjarige en tien meerderjarige mannen in de leeftijd van 16 tot 27 jaar, komen allen uit Leeuwarden. Zij worden verdacht van poging zware mishandeling c.q. openlijke geweldpleging, wapenbezit en/of het niet voldoen aan een bevel of verordening.
Het geweld keerde zich voornamelijk tegen de politie, waarbij negentien agenten gewond raakten.

Zes verdachten, waaronder twee minderjarigen, worden vandaag bij de rechter-commissaris voorgeleid. Hij bepaalt of zij vast blijven zitten tot aan de zitting.

Vijf verdachten hebben na verhoor een dagvaarding ontvangen voor de zitting van 12 juni en zijn vervolgens heengezonden.
Eén minderjarige is heengezonden. Zijn zaak wordt via het jeugdstrafrecht afgehandeld.
Eén meerderjarige verdachte is heengezonden vanwege gebrek aan bewijs.

Het Openbaar Ministerie pakt geweld tegen hulpverleners hard aan. De officier van justitie zal waar mogelijk verdubbeling van de strafeis toepassen.

De verwondingen van de politieambtenaren varieerden van kneuzingen tot blauwe plekken. Eén agent en een vrouwelijke steward van Cambuur konden na behandeling van de verwondingen het ziekenhuis verlaten.

Het onderzoek gaat door. Meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):