woensdag, 12. augustus 2009 - 13:13

Stroperij met hazewindhond

Zwolle

Op zondag 9 augustus kreeg de politie via een jachtopziener een melding dat er in het veld in de omgeving van de Lichtmis de afgelopen dagen ’s avonds een vreemde personenauto rond reed. In de auto zouden zich een aantal personen bevinden met een hazewindhond. Met de hond zou mogelijk op hazen worden gejaagd.

Op maandagavond 10 augustus werd opnieuw gemeld dat de auto daar weer op een zandweg was waargenomen. Door de jachtopzichter werd kort daarop geconstateerd dat de auto was gestopt en dat een van de inzittenden van de auto met een hazewindhond een weiland in ging. Kort daarop werd de hond aangezet op een vluchtende haas. De haas wist echter aan de hond te ontkomen.

De inzittenden van de auto, vijf personen in de leeftijd van 17 t/m 30 jaar uit Zwolle werden daarop met ondersteuning van de politie aangehouden. Uit verder onderzoek bleek dat er in de afgelopen zes weken door deze personen meerdere keren was getracht om met de hond hazen te vangen in het buitengebied van Zwolle, Wilsum, Staphorst en Wezep.

In ieder geval twee hazen waren door de hond gevangen. Deze werden door de stropers meegenomen en geslacht. Hazen zijn beschermd in de Flora- en faunawet en mogen alleen door jagers worden bejaagd in de periode van 15 oktober t/m 31 december.

De hazewindhond werd van een 20-jarige man uit Zwolle in beslag genomen en tegen alle personen wordt proces-verbaal opgemaakt voor stroperij en de deelneming hieraan.
Provincie:
Tag(s):