maandag, 27. april 2009 - 15:33

Test met ‘vliegende auto’ langs A1

Vandaag heeft er in aanwezigheid van minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat een demonstratie plaatsgevonden met een Carver en een gyrocopter als simulatie van de Personal Air and Land Vehikel (PAL-V) V, die kan rijden en vliegen.

Deze Nederlands innovatie PAL-V is naar verwachting in 2012 beschikbaar en zou dan mogelijk selectief en duurzaam ingezet kunnen worden door bijvoorbeeld hulpverleners. De demonstratie vond plaats op verzorgingsplaats Neerduist langs de A1 bij Amersfoort.

Met deze demonstratie is het voorstel van de commissie Noordzij overgenomen om een praktijkproef met de PAL-V uit te voeren. Vorig jaar presenteerde de commissie het rapport “Fundamentele Verkenning Transportbelemmeringen� waarin knelpunten staan geadresseerd en voorstellen zijn gedaan voor oplossingen voor de problematiek van regeldruk in transportsector. De praktijkproef sluit aan bij het beleid van Verkeer en Waterstaat om nieuwe en innovatieve vervoersconcepten te laten ontwikkelen en daarbij behorende regelgeving. Het Ministerie van Economische Zaken heeft voor de proef een subsidie ter beschikking gesteld.

De demonstratie moet verder inzicht verkrijgen in de kansen en bedreigingen van het veilig gebruik van een nieuw (duurzaam) vervoersconcept op de openbare infrastructuur. De overheid en bedrijfsleven kunnen tevens ervaring opdoen met het verminderen van regelgeving en certificering van nieuwe vervoersconcepten.
Categorie:
Tag(s):