zondag, 8. maart 2009 - 16:48

Tuyp velt Vitesse

(Elfvoetbal) De doldwaze dagen van FC Volendam duren voort. De hekkensluiter in de Eredivisie haalde midweeks tot ieders verbazing al de halve finale van het bekertoernooi. Zondagmiddag boekten de mannen uit het vissersdorp de vijfde overwinning van het seizoen. Vitesse moest er met 1-0 aan geloven.

Het was een lepe overwinning van de Volendammers. De thuisploeg liet Vitesse het spel maken en loerde zelf op mogelijkheden om snel uit te breken. De gasten uit Arnhem wisten hier geen raad mee en hanteerden vaak de lange bal, die vervolgens weer werd weggekopt door de veel sterkere luchtmacht van de mannen uit het vissersdorp. Dat klinkt niet spannend en dat was het lange tijd ook niet.

Pas in de 23ste minuut veerde het publiek in het Kras-stadion voor het eerst op. Jack Tuyp stond bij een lange bal eigenlijk buitenspel, maar omdat Vitesse-speler Rogier Molhoek verlengde kon Tuyp vrij door. De spits had alle tijd om te bedenken hoe de bal tegen het net te krijgen, maar sjokte richting het Vitesse-doel en schoot via de tenen van doelman Eloy Room naast.

De negentienjarige debutant Room was net in de ploeg gekomen voor Piet Velthuizen, die bij het uittrappen met zijn noppen in Volendamse kunstgras was blijven hangen en zo een bovenbeenblessure opliep. Room speelde goed, maar kon ook niet voorkomen dat Tuyp zijn tweede kans wel verzilverde. De eerste goedlopende aanval van de Volendammers werd na een half uur door de spits binnengeknikt.

Van de goede vorm van Vitesse, het had de laatste zeven wedstrijden niet verloren, was weinig terug te zien aan De Dijk. Lasse Nilsson kreeg in de laatste minuut van de eerste helft een goede kans, maar schoot voorlangs en was verder vrij onzichtbaar. Ook de andere Arnhemmers kwamen niet verder dan een mager zesje. Santi Kolk kon na een een slimme vrije trap van Nicky Hofs uithalen, maar schoot naast.

Logischerwijs wilde Volendam de voorsprong vasthouden en dat deed de thuisploeg zonder risico's te nemen. De ploeg trok zich terug en iedere bal die ook maar in de buurt kwam van het doel werd zo hard mogelijk weggerost. Met het vele balbezit dat Vitesse hieraan overhield, deed de ploeg niets. "In de rust liepen ze in de kleedkamer ook te zeuren over dat kunstgras," zei Vitesse-trainer Theo Bos. "Dan merk je toch dat zoiets speelt en dat is niet goed. We trokken het initiatief naar ons toe, maar deden er niets mee."

In de andere kleedkamer was het feest. "Door de drie punten hebben we nu aansluiting met meer ploegen dan alleen De Graafschap," aldus de winnende trainer Frans Adelaar. "We hebben keihard geknokt en hebben maar één probleem: we moeten zorgen dat we in ieder geval een ploeg onder ons krijgen."
Categorie:
Tag(s):