dinsdag, 9. juni 2009 - 15:36

Twee maanden cel voor ongeval Wittevrouwensingel

Utrecht

Een 19-jarige man is dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee maanden en een ontzegging van de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen voor de duur van een jaar, wegens het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval op de Wittevrouwensingel in Utrecht op 10 september 2008.

Het ongeval gebeurde op de kruising van de Wittevrouwensingel met de Kleine Singel. De auto van de verdachte kwam in botsing met de motor van het slachtoffer, die kort na het ongeval aan zijn verwondingen overleed.

Op die dag werden er opnames gemaakt voor een videoclip van een rapgroep waarbij gestunt zou worden met scooters en motoren. De rapper had hiervoor een aantal mensen uitgenodigd; de verdachte hoorde daar niet bij. Na afloop van de opnamen vond het ongeval plaats.

De officier van justitie eiste twee weken geleden acht maanden celstraf en een ontzegging van drie jaar, wegens roekeloos rijgedrag. De rechtbank kwam echter op onderdelen tot een vrijspraak. De rechtbank achtte niet bewezen dat verdachte vlak voor de aanrijding aan zijn handrem had getrokken en de auto zou zijn gaan ‘burnen’. Diverse getuigen hadden dat verklaard, maar uit technisch onderzoek van de auto blijkt dat dit niet mogelijk is met de auto van verdachte. De rechtbank achtte ook niet bewezen dat verdachte harder had gereden dan de maximumsnelheid.

De rechtbank kwam tot het oordeel dat de verdachte ‘aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend heeft gehandeld’, door sneller te rijden dan de situatie ter plaatse toeliet. De verdachte reed door een bocht en kon de situatie voor hem niet overzien. Vijftig kilometer per uur rijden is dan te snel.

Omdat de rechtbank de man niet heeft veroordeeld voor roekeloos rijden, werd een lagere straf opgelegd dan de officier van justitie geëist had. De rechtbank knoopt aan bij de landelijke oriëntatiepunten voor straftoemeting in vergelijkbare zaken. De rechtbank realiseert zich daarbij dat welke straf dan ook het grote leed dat door de gevolgen van de aanrijding aan de nabestaanden van slachtoffer is toegebracht niet kan compenseren.
Provincie:
Tag(s):