woensdag, 14. januari 2009 - 11:44

'Veel koffie drinken leidt tot hallucinaties'

Amsterdam

Als u meer dan zeven kopjes koffie per dag drinkt, moet u niet vreemd opkijken wanneer u spoken gaat zien. Volgens de onderzoekers van Durham University in Engeland zou bij een te hoge cafeïneconsumptie mensen kunnen gaan hallucineren.

Zo kunnen overmatige gebruikers, van bijvoorbeeld koffie, thee en cafeïnehoudende energiedranken, stemmen horen of vreemde dingen gaan zien die er in werkelijkheid niet zijn.

Gezonde jonge mannen en vrouwen die meer dan zeven koppen oploskoffie per dag dronken, hadden drie keer meer kans om te gaan hallucineren in vergelijking met zij die minder koffie dronken. De onderzoekers vermoeden dat cafeïne het niveau van cortisol (een stresshormoon) verhoogt.

De onderzoekers zeggen dat de bevindingen zullen bijdragen tot het begin van een beter inzicht in het effect van voeding op hallucinaties.

In de studie, die door de Economische en Sociale Raad voor Onderzoek en de Medische Raad voor Onderzoek wordt gefinancierd, werden 200 studenten gevraagd over hun typische opname van cafeïne bevattende producten, zoals koffie, thee en energiedranken evenals chocoladerepen en cafeïnetabletten.

Hun geneigdheid aan hallucinatorische ervaringen en hun spanningsniveaus, werden ook beoordeeld. Naast het zien van dingen die niet daar waren, het horen stemmen, ontdekte de onderzoekers dat sommige de aanwezigheid van dode mensen ervoeren.
Categorie:
Tag(s):