dinsdag, 5. mei 2009 - 17:38

Vlaai met 1625 kaarsjes op sterfdag Sint Servaas

Maastricht

In Maastricht wordt op 12 mei de 1625e sterfdag van Sint Servaas op een speciale manier herdacht. Na een misviering wordt de sterfdag gevierd met een vlaai waarop 1625 kaarsjes staan.

Naast deze viering met vlaai richt Zicht op Maastricht de schijnwerper in mei op de processie naar de Servaasbron. In de jaren zestig van de vorige eeuw kwam een eind aan de bronprocessie, die dateert uit de 19e eeuw. Bewoners van oud-Biesland bliezen de bedevaart naar de Servaasbron eind jaren zeventig nieuw leven in.

In de bronprocessie, die start bij de H. Theresiakerk, worden de goudglanzende hoofden met daarin de relieken van de Maastrichtse bisschoppen Servatius, Lambertus, Monulphus en Gondulphus door de broederschappen meegedragen. De stoet trekt naar de plek waar Servaas zo'n 1600 jaar geleden tijdens zijn vlucht vanuit zijn bisschopszetel Tongeren door het dal van de Jeker naar Maastricht water uit de grond liet borrelen, door met zijn stok op de grond te slaan en een gebed uit te spreken. De bronprocessie wordt dit jaar gehouden op zondag 10 mei, de zondag voorafgaande aan de naamdag van Sint Servaas.
Provincie:
Tag(s):