maandag, 25. mei 2009 - 19:07

Zorgen over toename honden in asiel

Amsterdam

Het aantal asieldieren is in 2008 wederom toegenomen. Meer dan 78.400 honden en katten vonden vorig jaar een tijdelijk onderkomen in een asiel, 4,25% meer dan vorig jaar. Inmiddels 11% meer dan 5 jaar geleden. Ook dit jaar was er een stijging bij het aantal zwerfkatten te zien. De ingezette dalende lijn bij de honden is echter niet doorgezet.

Veel huisdieren belanden na vermissing als zwerfdier in het asiel. Het percentage zwerfhonden dat vanuit het asiel teruggaat naar de eigenaar is gedaald: van ruim 75 % naar ruim 71 %. Bij de zwerfkatten is dat percentage met 0,5 % gestegen, maar het gaat hier om een relatief kleine groep, slechts iets meer dan 13%.

Het feit dat relatief veel meer honden dan katten voorzien zijn van een identificatie (chip of tatoeage) en geregistreerd staan bij een databank, is vermoedelijk de oorzaak van het grote verschil tussen deze percentages.

Ook andere dieren komen steeds vaker in het asiel terecht. De Dierenbescherming signaleert een sterke toenemende behoefte aan opvang van konijnen en knaagdieren.
Categorie:
Tag(s):