woensdag, 8. april 2009 - 22:38

Zwolle test Led-verlichting in lantaarns

Zwolle

Zwolle heeft bij wijze van proef langs het tijdelijke fietspad in de Tippe in Stadshagen en aan het Veldwijkpad in het Wijthmenerbos Led-verlichtingen geplaatst. De verlichting in de Tippe heeft een enigszins groene lichtkleur, die aan het Veldwijkpad een koele witte lichtkleur. Dit heeft de gemeente woensdag 8 april laten weten.

Het doel van de proef is om te onderzoeken of Led-verlichting de bestaande openbare verlichting kan vervangen.
Tijdens de proef wordt een aantal onderdelen gemeten zoals het gemiddeld lichtniveau, de lichtgelijkmatigheid en het energieverbruik. De proef duurt tot 2012.

Energieverbruik en de levensduur
Led staat voor ´light emitting diode´. De algemene indruk is dat Led-verlichting veel energiezuiniger is dan de traditionele lampen. De gemeente wil echter eerst meer weten over de nieuwe verlichting voor besloten wordt tot bredere invoering.

Om een goede vergelijking mogelijk te maken tussen Led- en de huidige openbare verlichtingen onderzoekt de gemeente met de proef het energieverbruik en de levensduur van de Led-verlichtingen op beide proeflocaties. Gekeken wordt of en hoe Led-verlichting voor een bepaalde lichthoeveelheid kan zorgen.

Duurzaamheid
Belangrijk aandachtspunt is ook de duurzaamheid van de nieuwe lampen: zowel wat betreft energieverbruik, de levensduur maar ook de storingsgevoeligheid van de installatie.
Provincie:
Tag(s):